Jak se chránit před sluncem a předčasně nezestárnout? - Aventa Beauty
Jak se chránit před sluncem a předčasně nezestárnout?

PROČ POTŘEBUJEME SPF

Pod vlivem ultrafialového záření začíná kůže vytvářet volné radikály, které způsobují zánětlivý proces a postupné ničení kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové. V důsledku toho se pokožka stává suchou a hrubou, objevují se předčasné vrásky a pigmentace.

Přípravky s SPF chrání pokožku před:

  • ztrátou pružnosti;
  • předčasnými vráskami;
  • pigmentovými skvrnami;
  • úžehem;
  • rakovinou kůže.

Není třeba se bát slunce a schovávat se před ním. Přiměřené množství ultrafialového záření je nezbytné a užitečné pro organismus.

Naopak nadměrné množství ultrafialového záření je hlavním faktorem, který urychluje stárnutí pokožky.

 

TYPY SLUNEČNÍCH PAPRSKŮ A JEJICH ÚČINKY NA KŮŽI

UVB - ultrafialové paprsky spektra B (tvoří 5% z celého ultrafialového záření). Tyto paprsky pronikají do horních vrstev pokožky. Jsou také zodpovědné nejen za opálení, ale i za popáleniny. Způsobují stárnutí vlivem slunce, ovlivňují vývoj určitých forem rakoviny kůže a poškození očí. Jsou nejaktivnější od března do října od 11 do 16 hodin.

UVA - ultrafialové paprsky spektra A neopalují a pronikají do horních a hlubokých vrstev pokožky (tvoří 95% veškerého ultrafialového záření). Mění strukturu buněk DNA, zvyšují riziko genetických mutací a rakoviny kůže. Způsobují hyperpigmentaci, pihy, suchost pokožky a stárnutí vlivem slunce. Když se paprsky spektra A odrážejí od hladkých povrchů, dávka UVA se zdvojnásobí.

Zrádnost paprsků typu A:

- mají tendenci se hromadit;

- pronikají skrz sklo a dostanou se i přes mraky.

Proto je důležité používat kosmetiku s SPF nejen na pláži, ale i ve městě, i když téměř nevyjdete z kanceláře a strávíte na slunci jen několik minut.

CO JE TO SPF OCHRANA

SPF - ukazatel ochrany. Čísla na obalu dávají představu o schopnosti přípravku chránit pokožku před spálením (kolik času můžete bezpečně strávit na slunci, aniž byste se spálili).

Jinými slovy, stupeň SPF vypovídá o tom, jak dlouho lze být na slunci bez následků.

 

JAK SPRÁVNĚ VYPOČÍTAT MOŽNOU DOBU POBYTU NA SLUNCI?

Například, jestli se vaše kůže obvykle spálí za 10 minut, pak opalovací krém s SPF faktorem 15 ji ochrání a vy budete moci být na slunci desetkrát déle, tj. přibližně 150 minut, s SPF 20 se tato "bezpečná" doba prodlužuje na 200 minut.

Proto musí být všechny přípravky proti slunci znovu aplikovány po 2-3 hodinách.

Pokud se vaše kůže "spálí" téměř okamžitě, bude doba ochrany mnohem kratší.

! Tento ukazatel je průměrný, protože kůže je u každého odlišná.

 

PAMATUJTE! Použití krému s SPF pokožku stoprocentně nechrání před UVA paprsky a opálení nezabraňuje.

 

PROČ KUPOVAT OPALOVACÍ KRÉMY S VYSOKÝM SPF?

Přípravky s SPF 15 chrání před 93% veškerých UVB paprsků, proto je třeba nanášet hustou, rovnoměrnou vrstvou. Prostředky s SPF 30 chrání před 97% a s SPF 50 před 98% veškerých UVB paprsků. Rozdíl není příliš velký, ale velmi zásadní. Přípravky s vysokým stupněm ochrany se doporučují dětem, osobám se světlou pokožkou, a také každému, kdo má na těle hodně mateřských znamének.

 

TYPY FILTRŮ:

Moderní kosmetika používá 2 typy slunečních filtrů:

  • chemické (oxybenzon, deriváty kafru a další);
  • fyzikální (oxid titaničitý, oxid zinečnatý a další).

Fyzikální filtry vytváří na povrchu kůže hustou vrstvu, která odráží sluneční paprsky. Nejčastější jsou: oxid zinečnatý (zinc oxide) a oxid titaničitý (titanium dioxide).

Chemické filtry absorbují se do pokožky, pracují na jejím povrchu a v horních vrstvách. Pohlcují a odrážejí sluneční paprsky. V závislosti na aktivní složce chrání buď proti UVA nebo UVB, či proti oběma typům paprsků.

V krémech s SPF se obvykle používá kombinace fyzikálních a chemických filtrů.

 

JAK POUŽÍVAT PROSTŘEDKY SPF:

  • 15-20 minut před pobytem na slunci;
  • nezapomeňte na zóny: podél linie růstu vlasů, nos, uši, zadní část krku, části hlavy náchylné k plešatosti;
  • Mějte na paměti! Aplikujte každé 2 hodiny a pokud se koupete, tak častěji;

Neexistují žádné voděodolné přípravky - je to jen další marketingový tah, všechny prostředky jsou smývatelné. Ale pokud přípravek i tak obsahuje poznámku o voděodolnosti, měla by být uvedena přesná doba účinku krému - 40 nebo 80 minut při koupání.

 

JAK VYBRAT:

  • přítomnost označení SPF 15, 30 nebo 50;
  • na obalu by měla být uvedena škála působení paprsků, nebezpečných pro kůži: UVA a UVB - hledejte na obalu tyto zkratky; pro děti jsou povoleny od 6 měsíců věku;
  • nedoporučuje se používat SPA přípravky u kojenců, v jejichž případě je nejlepším řešením odpočinek ve stínu a ochrana oblečením z přírodních tkanin.

Obsah ochranného faktoru se počítá v poměru 2mg krému na 1cm² kůže. To znamená, že na jedno použití byste měli nanést 45-50 gramů krému na celé tělo - asi dvě polévkové lžíce. Na pleť budete potřebovat asi 0,5 - 1 čajovou lžičku krému.

Při výběru krému s SPF upřednostňujte známé značky. Ty procházejí přísnější kontrolou, díky které se předejde nákupu přípravků s pochybným složením. Mějte na paměti, že žádný přípravek nezaručuje stoprocentní ochranu. Nezapomí2nejte na sluneční brýle, noste široké klobouky a vyvarujte se příliš dlouhému pobytu na slunci.

 

Od února 2019 jsou opalovací krémy pod kontrolou FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) a musí být účinné a bezpečné stejně,  jako léky.

Product added to wishlist
Produkt přidán do porovnání.